Wij hebben beleid voor duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers en gaan uit van het principe ‘mens volgt talent’ en heeft hier de Noorderlink award ontvangen.
De gemeente Assen zet in op continu verbeteren, omdat organisatieontwikkeling nooit klaar is. We kijken elke dag hoe we ons werk beter kunnen doen dan gisteren. Daarbij werken we resultaatgericht, vanuit de kernwaarden van de organisatie: De vraag van de klant staat centraal, We hebben respect voor elkaar, We voegen waarde toe voor de klant of de organisatie. De kernwaarden zijn voor alle medewerkers een vertrekpunt voor denken en doen.
Gemeente maakt werk van het creëren van werkervaringsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, stageplaatsen voor jongeren en trainee programma’s.
SROI en mensenrechten hebben volop de aandacht en zijn een belangrijk onderdeel bij inkoop en aanbesteding.
Gezond en fit is een onderdeel binnen het HR beleid.
Er is ruimte voor vrijwilligersacties van medewerkers en jaarlijks nemen wij deel aan de beursvloer Assen.
Zorg voor het welzijn van medewerkers vinden wij belangrijk. Er is dan ook aandacht voor Mantelzorgers. Mantelzorg is dan ook onlangs aan het personeelsbeleid toegevoegd.
Best practices:
Planet
Best practices:
Eigengebouwen; Het energieverbruik in de eigen gebouwen is en wordt sterk beperkt en het binnenklimaat van de voorzieningen wordt op een doelmatige wijze gereguleerd. Eigen gebouwen worden op duurzame wijze gebouwd en de omgeving wordt duurzaam ingericht. De principes van duurzaam bouwen en de principes van het bevorderen van een hoogwaardige stedelijke ecologie zijn van toepassing.
Wij zetten in op het vergroten van kennis en bewustzijn van onze medewerkers op het gebied van MVO
Milieuzorg; De bedrijfsinterne milieuzorg is en wordt uitgebreid. Het betreft hier het voorkomen van onnodig materiaal- en grondstoffengebruik (o.a. papier en water), energiegebruik en het beperken van afval. De gemeente Assen een aantal initiatieven om het mobiliteitsgedrag van haar eigen werknemers in het woon-werkverkeer en dienstverkeer duurzaam te veranderen, zoals het fietsplan.
Inkoop; Bij elke aanbesteding wordt een (meetbare) duurzaamheids/milieunorm meegenomen. Assen wil door onderstaande acties een voorbeeldfunctie vervullen.
Criteria voor een ‘economische meest voordelige’ aanbieding worden aangevuld met duurzaamheidsnormen.
De gemeente laat op een natuurlijke manier in haar inkoopbeleid groeien. Zij creëert leermomenten door het evalueren van enkele reeds uitgevoerde aanbestedingstrajecten en het uitvoeren van nieuwe duurzame aanbestedingen.
De gemeente doet een brede kennis op over de mogelijkheden op het gebied van duurzaam inkopen binnen bestaande nationale en Europese wetgeving. Daarnaast leidt zij haar eigen personeel op om op duurzame wijze in te kopen.
Regio
Bedrijf werkt mee aan onderzoek/innovatie:
Ja!
Best practices:
Profit
Best practices:
De gemeente stimuleert de ontwikkeling van duurzaam producerende bedrijven en duurzame producten en diensten. Het gaat hier om het creëren van een kenniseconomie gericht op duurzaamheid en energiebesparingstechnologie. Duurzaam ondernemen ofwel maatschappelijk verantwoord ondernemen draagt bij aan de ambitie van de gemeente om naar een duurzame stad te koersen. Daarnaast draagt het bij aan een positief imago van bedrijven. Daarom ondersteund de gemeente onder andere de stichting Assen voor Assen om kennis en bewustzijn van het belang van MVO te vergroten. Communicatie is één van de belangrijkste middelen om gezamenlijke slagkracht te realiseren. De gemeente Assen zet hier dan ook fors op in.
Wij staan open voor goede ideeën vanuit onze stakeholders. Er is een participatieraad en bij het opstellen van nieuwe plannen worden stakeholders betrokken middels brainstormsessies, enquêtes, een op een gesprekken, informatie en -inspraakbijeenkomsten en werkgroepen.
De gemeente heeft het belangstellingsregistratiesysteem binnen haar inkoopbeleid ingevoerd. Hierdoor heeft de gemeente meer inzicht met welke lokale ondernemers zaken kan worden gedaan.