Koplopersymposium

Circulaire businessmodellen

Plaats: De Nieuwe Kolk Assen, bioscoopzaal 2
Datum: 28 november 2019
Tijd: 13:30-17:00 uur

Er komt veel op bedrijven en organisaties af in de komende jaren. We zitten al volop in de energietransitie, maar de volgende transitie komt er alweer aan: die naar een circulaire economie. Wilt u ook weten wat dat voor uw bedrijf gaat betekenen? Kom dan op 28 november naar het Koplopersymposium in Assen.

Prof. Jan Jonker van de Radboud Universiteit zal aan de hand van voorbeelden uit diverse sectoren laten zien wat de circulaire economie betekent en hoe u hiermee interessante businessmodellen kunt ontwikkelen.

Verder kunt u die middag kennis maken met Koplopers op het gebied van duurzaam ondernemen uit Assen en omgeving. Een 20-tal bedrijven en organisaties uit diverse branches deed het afgelopen jaar mee aan een Koploperproject.

Tijdens het symposium worden ook de Koploperprijzen uitgereikt aan de Koplopers met het meest overtuigende verhaal. Zij zullen onder leiding van Jan Jonker aan een panelgesprek deelnemen dat te zien zal zijn in het programma ‘ondernemen in Drenthe’ van RTV Drenthe. Daarin laten zij zien wat het Koploperproject voor hen heeft opgeleverd en hoe ze duurzaam ondernemen oppakken. Ook gaan zij met Prof. Jonker in gesprek over de kansen van circulair ondernemen voor hun bedrijf of organisatie.

Alle Koplopers en diverse andere bedrijven zullen bovendien het MVO-certificaat ontvangen van de MVO-Alliantie Noord-Nederland.

Het belooft een zeer interessante middag te worden, dus meld u snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt (aan deelname zijn geen kosten verbonden)!

Aanmelden


Over Jan Jonker

Prof. Dr. Jan Jonker

Jan Jonker is verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen als hoogleraar duurzaam ondernemen en gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe business modellen. Daarnaast is hij senior consultant bij TNO rond business modellen en transitiemanagement. Het concept van Nieuwe Business Modellen is gebaseerd op drie principes: duurzaam, circulair en inclusief. Hierdoor wordt meervoudige waardecreatie centraal gesteld. Deze business modellen hebben als uitkomst dat er tegelijkertijd economische, sociale en ecologische waarde(n) ontstaan. Er kan mee gewerkt worden door bedrijven, organisatie en gemeenschappen van bijvoorbeeld burgers.

Jan Jonker werkt momenteel met een mooi en divers team van mensen aan zijn 35ste en vermoedelijk laatste boek. Dat gaat, hoe verwonderlijk, over een doe-het-zelf methode om duurzame, circulaire en sociale business modellen te ontwikkelen. Inmiddels publiceerde hij ruim 150 artikelen, talloze columns en alle mogelijke publicitaire ééndagsbijdragen. Hij staat bekend als een ligt activistische, scherpe, internationaal georiënteerde spreker die geen blad voor de mond neemt. Aan het eind van de dag gaat alles voor hem over de vraag hoe we met elkaar een transitie naar een andere duurzame en meer menswaardige economie organiseren.

Over het Koploperproject
Het Koploperproject toekomstbestendig ondernemen richt zich op een duurzame versterking van de regionale economie, door vooruitstrevende mkb-ondernemers en andere organisaties de kennis, de tools en het netwerk te bieden om beter in te spelen op ontwikkeling naar een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve economie. In zo’n project gaan bedrijven en organisaties samen aan de slag in groepen van 8 tot maximaal 15 deelnemers. Ze krijgen deskundige begeleiding en leren ook veel van elkaar. In de afgelopen jaren deden al meer dan 360 bedrijven mee, vooral in Noord-Nederland. In Assen en omgeving deden 30 bedrijven mee in drie groepen. Meer informatie: https://www.dzyzzion.nl/koploperproject.

Uitreiking van de Koploperprijzen tijdens het vorige Koplopersymposium / MVO-conferentie in 2018. Foto: Esther Hardon

Programma

13:30 Ontvangst bezoekers
14:00 Welkom door dagvoorzitter Andries Ophof
14:05 Opening door wethouder Karin Dekker
14:15 De nieuwe economie: kansen voor circulaire businessmodellen. Door Prof. Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen Radboud Universiteit Nijmegen.
15:00 Wat is het Koploperproject? Door Jaap de Vries, DZyzzion
15:10 Uitreiking Koploperprijzen 2e en 3e groep
15:25 Uitreiking Koploper- en MVO-certificaten
15:35 Uitzending RTV-Drenthe: panelgesprek met Prof. Jonker en de winnaars van de Koploperprijs
16:05 Afsluiting en duurzame drankjes en hapjes

 

Partners