Terugblik MVO-conferentie

_________________________________

Ieder jaar organiseren wij een MVO-conferentie. Per editie staat een ander thema met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal. Er komen inspirerende sprekers aan het woord die met elkaar in gesprek gaan over het thema van dat jaar. Een interessant evenement met concrete voorbeelden en veel mogelijkheden om te netwerken.

Op dinsdag 2 april 2024 stond de jaarlijkse MVO-conferentie van AssenvoorAssen weer op de agenda, met als centraal thema: toekomstbestendig ondernemen met social impact. In een tijd waarin duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid steeds belangrijker worden, bood deze conferentie een uitstekende gelegenheid om kennis te delen en op te doen over hoe bedrijven en organisaties hieraan kunnen bijdragen.

Na een inspirerende plenaire opening volgden diverse boeiende presentaties. Rick Horst en Nynke Coenraads, beide facilitators bij MDT in Assen en Groningen, deelden inzichten over Maatschappelijke Diensttijd. Dit initiatief biedt jongeren de kans om hun interesses te ontdekken, terwijl ze tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de samenleving. Ook bedrijven kunnen op verschillende manieren deelnemen en nieuwe samenwerkingen tot stand brengen. Een ander voorbeeld dat werd belicht, was het gezamenlijk uitvoeren van vrijwilligerswerk door collega’s. Dit werd gepresenteerd door Monique Bree-Tromp, die naar Assen kwam om ondernemers te overtuigen om vrijwilligerswerk te doen. Ze benadrukte het groeiende tekort aan vrijwilligers en de groeiende vraag naar hun diensten, waardoor samen vrijwilligerswerk doen binnen een bedrijf een waardevolle oplossing kan zijn. Lokale voorbeelden werden aangehaald om de presentaties tastbaarder te maken voor het publiek.

Waardevol panelgesprek

De presentaties riepen ook een aantal vragen op, gelukkig was daar het panelgesprek voor. Diverse leden en maatschappelijke partners van AssenvoorAssen maakten deel uit van het panel en lieten opnieuw concrete voorbeelden zien. Zo was er een enthousiasteling in de zaal die iets wilde betekenen voor maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties, maar niet wist hoe hij deze organisaties het beste kon bereiken. Leonie Mensen, operationeel manager bij IT Lions BV, gaf aan dat je als bedrijf bijvoorbeeld kunt deelnemen aan de Beursvloer van AssenvoorAssen. Dat is namelijk dé plek waar het bedrijfsleven en maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties uit de regio samenkomen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen en samenwerkingen aan te gaan. Zijzelf heeft vorig jaar een match gesloten met een zorginstelling tijdens de Beursvloer. René Lolkema, manager Customer Experience bij Bince, voegde hieraan toe dat je ook kunt deelnemen aan initiatieven zoals de Nationale Ouderendag. Bince heeft namelijk met een deel van haar werknemers een bijdrage geleverd aan een modeshow, die werd georganiseerd in een verzorgingstehuis. De medewerkers zorgden voor een leuk praatje met de bewoners, onder het genot van hapjes die werden gesponsord door het bedrijf. Ook werden er diverse vragen gesteld over Social Return On Investment (SROI) tijdens het panelgesprek.

Gelukkig waren Tjidde Hummel en Robin Slag, beide werkzaam bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA), ook onderdeel van het panel en konden zij mooie voorbeelden geven van hun medewerkers bij iWerk. Tot slot werden er nog diverse vragen gesteld aan Hennie Dijkema, vrijwilligerscoördinator bij de Trans, die ook het tekort aan vrijwilligers voelt.

Feestelijke afsluiting

De conferentie werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van MVO-certificaten aan Afier Accountants en Adviseurs, De Trans en GGZ Drenthe (Espria). Voorzitter van Ondernemend Assen, Bob Bergsma, had de eer om deze certificaten uit te reiken en de organisaties in de schijnwerpers te zetten op het podium.

Daarnaast had wethouder Jan Broekema een bijzondere taak: het onthullen van de Toekomsstoel van AssenvoorAssen. Deze stoel, een symbool voor het betrekken van de toekomst bij de besluitvorming van vandaag, wordt elke twee maanden doorgegeven. De Gemeente Assen is de eerste organisatie die de stoel ontvangt, als een symbolische stap om de focus op duurzaamheid en toekomstige generaties te benadrukken. De stoel is gerealiseerd in samenwerking met Activiteitencentrum De Vermeer van WerkPro. AssenvoorAssen kijkt uit naar mooie resultaten voor de toekomst met behulp van de stoel!